Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag ik duiken?

Wanneer je 8 jaar oud bent mag je duiken in het zwembad onder begeleiding van een PADI instructeur. Vanaf 10 jaar mag je ook duiken in het buitenwater.

Kan ik onder water wat zien in Nederland?

De onderwaterwereld in Nederland is divers. In zoetwater plassen en rivieren vindt je snoeken, baarsen, palingen, rivierkreeften én in de zoete wateren vindt je kreeften, krabben, sepia’s, naaktslakken, botervissen, oesters, mosselen, te veel om op te noemen. De ontmoetingen in de onderwater wereld zijn soms onwerkelijk en bijna altijd zeer fotogeniek. Kijk ook eens op www.peterverhoog.comp.
En het zicht onder water varieert van 2 tot 10 meter in de zomer, wanneer er veel voedsel (alg) in het water is, en in de winter varieert het zicht van 5 tot 20 meter.

Is het water koud in Nederland?

In de zomermaanden is het water in Nederland aan de oppervlakte rond de 20 graden Celsius, dieper in de zoetwater meren neemt de temperatuur af en daalt afhankelijk van de diepte tot 8 graden. In de winter is het water rond de 6 graden Celsius. Tijdens de buitenwater duiken draag je een 7mm wetsuit, die jou goed beschermt tegen de kou. Meer informatie over de actuele temperatuur vind je hier.

Waar ga ik duiken in Nederland?

Nederland kent heel veel duiklocaties (zie ook www.duikersgids.nl/duikstekken). Waar jij gaat duiken is afhankelijk van de duikschool waar je mee gaat. De informatie daarover vindt je op de cursus pagina’s.

Heb ik een zwemdiploma nodig?

Voordat je aan een PADI duikcursus begint moet je kunnen zwemmen. Dit laat je zien door 200 meter te zwemmen en 10 minuten te watertrappelen in het diepe. Uiteraard kan je ook je zwemdiploma meenemen.

Hoe diep ga ik tijdens de duikcursus?

In het zwembad ga je een paar meter diep (afhankelijk van het zwembad). In het buitenwater gaan we tijdens de eerste lessen niet dieper dan 12 meter en de maximum diepte voor beginners is 18 meter diep (12 meter indien je jonger bent dan 15 jaar). Bij de PADI vervolgcursussen kan je tot maximaal 40 meter diep gaan, wat de limiet is voor recreatieve sportduikers.